
"MISSA REGALIS"
ENSEMBLE LISBOA 1740

ENSEMBLE LISBOA 1740
MISSA REGALIS DE FRANCESC VALLS
DEDICADA A JOAN V DE PORTUGAL
UNA PRODUCCIÓ DE FEMAP I FESTIVAL DE PÀSQUA DE CERVERA
​
Després dels fracassos de la Unió Ibèrica (1580-1640) i la Guerra de Restauració de la Independència (1640-1668) és en el regnat de Joan V de Portugal (1706-1750), i gràcies a l'afluència de quantitats prodigioses d'or i diamants brasilers, quan Lisboa recupera el prestigi i la urbanitat d'una metròpoli europea moderna i desenvolupada.
​
La nova Capella Real aconsegueix una dignitat només comparable a Occident a Venècia i Roma. Joan V somia amb les esplendors de la Roma papal i està fascinat per l'ostentació del cerimonial litúrgic, que utilitza per a donar suport a la seva condició de rei absolut. Està especialment interessat en la música sacra, envia a joves músics portuguesos a Roma per a estudiar amb mestres italians i acull a grans músics, compositors i intèrprets procedents d'Itàlia, que contribuiran a la italianizació de la cort portuguesa.
​
La grandiositat del Patriarcal de Lisboa i la magnanimitat de Joan V van més enllà de les fronteres i els homenatges i les ofrenes no venen només d'Itàlia. En 1740, Francesc Valls, que havia estat mestre de capella de la Catedral de Barcelona i era el teòric hispànic més conegut del segle XVIII, va dedicar la seva última composició al monarca portuguès: la Missa Regalis. És una obra luxosa, a cinc veus amb baix continu, escrita en l'estil seriós però grandiós associat amb la "nova Roma d'Occident" i ofereix una eclèctica mescla d'estil antic amb estil concertant, la familiarització del qual amb les tradicions del Patriarcal de Lisboa indueixen a pensar en una possible estada de Valls a la capital portuguesa.
​
La Missa Regalis recrea la magnificència del so i l'esplendor àulica del segle XVIII de la Capella Reial i Patriarcal de Lisboa. Per a gaudir d'aquesta obra en un context musical adequat, s'ha recreat el variat i contrastat alineament litúrgic de la festa de Santa Isabel de Portugal (nascuda Infanta d'Aragó i filla del Comte de Barcelona Pere III) a partir de l'obra de dos dels més il·lustres compositors de la cort portuguesa, els italians Giovanni Giorgi i Antonio Tedeschi, així com el cant pla d'aquesta festivitat.
Música per a la festa de Santa Isabel d'Aragó, Reina de Portugal, a la capella Reial i Patriarcal de Lisboa
​
-
Asperges me a 4 Manuel Cardoso (1566-1650)
-
Sonata per a orgue en La menor, 20-6 José António Carlos de Seixas (1704-1742)
-
Introitus: Cognovi domine Cant pla
​
-
Kyrie Francesc Valls (ca.1671-1747) *
-
Gloria Francesc Valls *
​
-
Graduale: Diffusa est gratia, TED 08.21 Antonio Tedeschi (1702-1770)
-
Alleluia: Specie Tua, TED 08.21 Antonio Tedeschi
​
-
Sonata per a orgue en La menor, 20-3 José António Carlos de Seixas
​
-
Credo – Francesc Valls*
​
-
Offertorium: Diffusa est gratia Cant pla
-
Motet Regali ex progenie TED 08.18 Antonio Tedeschi
​
-
Sanctus Francesc Valls *
​
-
Sonata per a orgue en La menor José António Carlos de Seixas
-
Benedictus Cant pla
​
-
Agnus Dei Francesc Valls *
​
-
Communio: Dilexisti justitiam Cant pla
-
Ite, missa est Cant pla
​
-
Sonata per a orgue en Sol major, 15 -1 José António Carlos de Seixas
-
Motet Elisabeth potens opere et sermone (in festo S. Elisabeth Reginæ Portugaliæ) Giovanni Giorgi (ca.1700-1762)
​
* Edició de la Missa Regalis del professor Doctor Simon Heighes realitzada a partir del manuscrit autògraf conservat en els arxius de la Biblioteca de Catalunya.
ENSEMBLE LISBOA 1740​
ANAÏS OLIVERAS, EVELYN JOHNSON SOPRANOS
MARIONA LLOBERA MEZZOSOPRANO
CARLES PRAT TENOR
NÉSTOR PINDADO BAIX
CLARA POUVREAU CELLO
​
F. MIGUEL JALÔTO ORGUE I DIRECCIÓ