

Hugo Bolívar & Ensemble Leipzig 1723

EL CONCURS DE LEIPZIG
El dia que J. S. Bach va quedar tercer
Un concert on el públic es posa en la pell del jurat
El 1722 va morir el compositor Johann Kuhnau, després de vint-i-un anys de servei com a Kantor a Sant Tomàs de Leipzig. Aquest càrrec municipal de gran importància el feia responsable de la formació musical de l'internat més famós de l'Alemanya protestant, tasca que compaginava amb la coordinació de l’activitat musical de les quatre esglésies de la ciutat. El compositor havia estat molt estimat i els consellers de la ciutat van posar-se ben aviat en la tasca de trobar un substitut a l’alçada.
La recerca va ser llarga. La primera opció va ser Georg Philipp Telemann, que no va acceptar l’oferta ja que va rebre, a darrera hora, un suculent augment de sou com a Kappelmeister d’Hamburg. La segona opció va ser Christoph Graupner, que va denegar l’oferta davant la incompatibilitat de la seva plaça a la cort de Darmstadt amb la proposta de Leipzig. Finalment, aconsellat per Graupner, va arribar Johann Sebastian Bach, qui fins aleshores era Kappelmeister de Köthen. Aquell concurs va marcar l'inici d'una nova era: Johann Sebastian Bach va ser nomenat Kantor a Leipzig i va consolidar la seva empremta en la història de la música. Però... era el millor dels tres candidats? Què hagués passat si Telemann o Graupner haguessin guanyat la plaça?
L’Ensemble Leipzig 1723, amb la col·laboració del contratenor Hugo Bolívar, us proposa un concert molt participatiu. El programa està dividit en tres blocs, un per cada autor, formats per diverses cantates i obres de música de cambra que el públic escoltarà “a cegues”, és a dir, sense saber qui n’és l’autor. En acabar el concert, hauran de decidir quin dels tres compositors és el millor. Us animeu a fer de tribunal amb Graupner, Telemann i Bach com a candidats?
Johann Kuhnau (1660 - 1722)
Recitatiu i ària: Jesu, dir sei Preis (Alabat sigui Jesús)
de la Cantata Uns ist ein Kind geboren (Ha nascut un nen),
inicialment atribuïda a J. S. Bach (BWV 142)
----
Bloc núm. 1
Dolce
arranjament d’Andreu Brunat de la Fantasia en fa menor
Ària Ach Seele, hungre, dürste
(Oh ànima, fam, set)
de la cantata del mateix nom
Largo
de la Fantasia per a violí sol núm. 2 en Do Major
Ària Gott weiss, ich bin von Seufzen müde
(Déu sap que estic cansat de suspirar)
de la cantata Ich winselte (Vaig plorar)
----
Bloc núm. 2
Sarabande
de la Suite en Sol Major
Ària Leget euch dem Heiland unter
(Postreu-vos al Salvador)
de la cantata Himmelskömig, sei willkommen (Rei del Cel, sigueu benvingut)
Coral Wer nur den lieben Gott lass walten
(Qui deixa governar el nostre estimat Déu)
per a orgue sol
Ària Komm, du süsse Todesstunde
(Vine, dolça hora de la mort)
de la cantata del mateix nom
----
Bloc núm. 3
Largo i moviment sense indicació (Allegro)
de la Sonata canònica en sol menor
Chaconne
de la Partita en Do Major
Andante
de la Sonata per a flauta i baix continu
Ària i recitatiu Eilt, ihr Sünder, kommt gegangen
(Afanyeu-vos, pecadors, veniu aquí)
de la cantata Freue dich und sei fröhlich du Tochter Zion (Canta i alegra’t, filla de Sió)

Qui son?
Ensemble Leipzig 1723
Hugo Bolívar, contratenor
Andreu Brunat i Eloi Fuguet, flautes de bec
Belisana Ruiz, tiorba
Feliu Llobet, violoncel
Jonatan Carbó, orgue
HUGO BOLÍVAR, contratenor
Format a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb la soprano Marta Almajano, on s'especialitzà en cant històric, obtingué altes qualificacions. També ha rebut classes de Carlos Mena, Adrian Thompson, Víctor Torres i Fabien Schofrin. A més de ser seleccionat com a solista per la L'Académie Baroque d'Ambronay, una de les més prestigioses d'Europa i amb el principal propòsit de promocionar i ajudar a joves intèrprets, també ha rebut el suport de la Fundació Victòria dels Àngels i el seu programa New Generation. Canta regularment amb agrupacions nacionals com el Cor de Cambra de Palau de la Música Catalana, Coral de Cambra de Navarra, Coral de Cambra de Pamplona, l'Arcàdia, Orquestra Barroca de Barcelona, Barroca Catalana, Acadèmia 1750, Vespres d'Arnadí, Música Trobada, Els Afectes Diverses, Concerto 1700, Arti Vocali a Brussel·les, Prattica Terza a Sant Petersburg i Rosso Porpora i Gambe di Legno Consort a Itàlia. Ha cantat en prestigioses sales de concert com el Palau de la Música Catalana, Casa da Musica (Porto), Palais des Beaux-Arts de Bruxelles (Brussel·les), TAP (Poitiers), Opéra de Vichy, Opéra de Reims, al Teatro Real de Madrid i l'Auditori Nacional. A més participa assíduament en els principals festivals nacionals i europeus de música antiga, música de càmera i òpera com ara els celebrats a Úbeda i Baeza, Albacete, Vélez Blanco, Peníscola, Cadis, València, Sevilla, Oviedo, el Festival de Música Antiga dels Pirineus, Festival Internacional d'Art Sacre de Madrid, Festival Castell de Peralada, Musikfest Bremen, Festival L'Îlle de France o el festival Vox Baroque a Albània.
ENSEMBLE LEIPZIG 1723
L’Ensemble Leipzig 1723 és un conjunt instrumental format l’any 1997 al Conservatori Municipal de Música de Barcelona a partir de l’interès dels seus components inicials, aleshores estudiants del centre, en la interpretació de la música antiga amb criteris històrics. La seva heterogènia formació l’ha portat a interpretar repertori que va des del renaixement tardà fins a obres pròpies de l’estil galant i el primer classicisme. Les seves propostes de concert combinen la proximitat amb el públic assistent amb l’excel·lència interpretativa.
Contacte
El cicle està organitzat conjuntament per l'Ajuntament de La Secuita, l'Arquebisbat de Tarragona, la Parròquia del Sagrat Cor de Vistabella amb el suport del Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona
Plaça del Doctor Gaspà Blanch, s/n, 43765 Vistabella, Tarragona
625 948 253



