top of page
Cor Francesc Valls.jpg
PROGRAMA MA NAISA DUO copy: Imagen

"La música a les corts hispàniques del s. XVI"
Cor Francesc Valls

BELÉN BARNAUS i NEUS LLORENS, sopranos

ELÀLIA FANTOVA i MARIONA LLOBERA, contralts

CARLES PRAT, tenor / ORIOL MALLART, baríton

JOSEP MARIA MARTÍ, guitarra barroca i arxillaüt

PERE LLUÍS BIOSCA, direcció

PROGRAMA DE CONCERT

La música a les corts hispàniques del s. XVI
Madrigals, ensalades i villancets

Mateu Fletxa “el vell” 1481 1553

  • Villanescas

    • Niño dios d’amor herido

    • Prado verde y florido

    • Qué se puede desear?

    • Es menester que se acierte

    • Si tus penas no pruebo

    • Pastor quién madre Virgen

    • La tierra s’está gozando

  • Fantasia  (arxillaüt sol)

  • La Justa

  • Canción del Emperador  (arxillaüt sol)

  • Soleta sóc jo ací

  • Bella de vós som amorós

  • Què farem del pobre Joan

Francisco Guerrero 1528 1599

Cançoner d’Uppsala 1556

Luís de Narváez 1526 1549

Mateu Fletxa “el vell” 1481 1553

Luís de Narváez 1526 1549

Bartomeu Càrceres s.XVI

concert sense pausa

Cor-Francesc-Valls-Director-1500x630.jpg

ELS MÚSICS

COR FRANCESC VALLS

El Cor Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar de forma regular en més de 70 misses conventuals anuals a la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic.

 

Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.

 

El treball del Cor Francesc Valls es desenvolupa bàsicament en tres àmbits:

 

→  La interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, per a ser cantada als oficis de la Seu.

 

→ La recuperació del patrimoni musical sacre de la Catedral de Barcelona, tant per a ser re-introduït novament en la litúrgia, com per a la seva difusió.

 

→ El foment de la composició d’obres polifòniques religioses, per a enriquir-ne el repertori.

 

Els seus directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré i Pere Lluís Biosca i David Malet. Des del gener de 2015 n’assumeix novament la direcció Pere Lluís Biosca.

 

El Cor Francesc Valls participa setmanalment a les misses de la Catedral de Barcelona i de la Basílica de la Sagrada Família, fet que li ha permès desenvolupar setmanalment un repertori específic de música sacra per a cor i orgue, del barroc a l’actualitat. 

 

El Cor ha adoptat el nom de Francesc Valls, en homenatge a qui fou mestre de capella de Seu barcelonina, Francesc Valls i Galan (1671-1747) i un dels màxims exponents de la música barroca catalana i peninsular. La seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara en part inèdita, i és poc coneguda. És per aquest motiu que el cor, regularment, recupera obres seves, tant per a propi us en la litúrgia com en varis concerts monogràfics destinats a divulgar aquest patrimoni oblidat.

 

El Cant de la Sibil·la de la Catedral ha significat, també, un projecte que combina recuperació històrica amb nova creació ja que, s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’ha recuperat la partitura original del Cant conservada als arxius capitulars, i alhora s’encarrega anualment un cant final per al cor, a cura de compositors de prestigi com han estat Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet i Xavier Pagès.

 

També s’ha desenvolupat un projecte de col·laboració amb el departament de composició de l’ESMuC on ha estrenat mensualment ofertoris propis polifònics escrits per joves compositors.

 

D’entre la seva activitat en concerts i actes públics destaquen, la interpretació de l’Òpera “Hangman, Hangman” al Gran Teatre del Liceu 2007, la participació anual a la missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, el concert de Quaresma 2013 a Montserrat, al Festival de Pasqua de Cervera 2014, la interpretació escenificada del Cant de la Sibil·la al Duomo de Milà i el Messies de Handel a la Sagrada família, el 2015. Darrerament ha interpretat el Llibre Vermell de Montserrat, conjuntament amb l’Esbart Dansaire de Rubí, en diversos festivals, destacant el de Rudolstadt (Turíngia), l’Opera Dido i Aeneas de Purcell, al Teatre Principal de Maó, i el Requiem de Mozart conjuntament amb l’Orquestra Camera Musicae. 

PERE LLUÍS BIOSCA, DIRECTOR

Considerat com un dels directors catalans de música vocal amb més projecció, Pere Lluís Biosca manté una intensa activitat com a director i pedagog de la direcció coral. Es formà a Barcelona amb Mireia Barrera, Josep vila i Pierre Cao i a Hèlsinki amb Matti Hyökki.

 

La seva discografia, es centra en compositors catalans del barroc; Mir i Llussà i Tomàs Milans amb l’ensemble vocal La Xantria i Joan Cererols amb el Cor de Cambra Francesc Valls.

 

Participa regularment en diversos festivals i cicles de concerts, dirigint repertori que comprèn des del renaixement fins a la música actual.

 

Fins el 2016 ha estat titular del Cor de Cambra ARSinNOVA de Barcelona, -Premio Nacional de Canto Coral (Gijón 2013)-. Com a director convidat (2015) al Cor de Noies de l’Orfeó Català va oferir diversos concerts dedicats a la música d’Arvo Pärt, rebent consells del mateix compositor. També ha treballat en produccions del Gran Teatre del Liceu preparant les parts corals de diverses òperes.

 

Actualment és director titular del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona (des del 2015), del Cor Madrigal de Barcelona (des del setembre del 2019) i professor de direcció coral als cursos de la Fcec i de l’Escola Superior del Taller de Músics.

JOSEP MARIA MARTÍ DURAN

Se inició en el aprendizaje de los instrumentos de cuerda pulsada después de finalizar sus estudios de Guitarra Clásica con Jordi Codina. Así, estudió con Xavier Díaz-Latorre en la ESMUC, en Barcelona, con Massimiliano Toni en Novara y con Eduardo Egüez  en la Zürcher Hochschule der Künste de Zurich.

 

Ya desde sus inicios trabajó con los principales grupos especializados en Música Antigua, con quienes sigue colaborando regularmente en la actualidad. Algunas de las formaciones más destacadas son Le Concert des Nations y Hespèrion XXI (dir. Jordi Savall), L’Arpeggiata (dir. Christina Pluhar), la Early Opera Company (dir. Christian Curnyn), Cafe Zimmermann (dir. Pablo Valetti), La Terza Prattica (dir. Massimiliano Toni) o Los Músicos de su Alteza (dir. Luis Antonio González), entre otros.

 

En su intensa carrera concertística ha actuado en las salas más prestigiosas de todo el mundo y ha grabado en distintas ocasiones para emisoras como France Musique, Radio France, RNE, BBC y Catalunya Ràdio, y los sellos Warner Classics & Erato, SONY y Alpha.

 

Además de contar con una extensa discografía al lado de los grupos antes mencionados, destacan también dos proyectos discográficos de aire más personal: Eternità d’Amore, presentado en junio de 2019 en el Boston Early Music Festival con un gran éxito de publico y critica; y el lanzamiento de su primer trabajo como solista donde propone una nueva mirada a la obra de G. H. Händel y H. Purcell, transformando algunas de las principales arias de ópera de ambos compositores en música para tiorba. Bajo el titulo de Ad Álgea, este proyecto verá la luz en mayo de 2020.

 

Como docente ha impartido clases magistrales en el Melbourne Conservatorium of Music, en la XIº Academia de la Capella Reial de Catalunya, dirigida por Jordi Savall, y en los Pôle des Arts Baroques, en Tolosa.

bottom of page