"Dichterliebe"
Robert Schumann i Albert Guinovart
Dues lectures del mateix text
ROGER PADULLÉS, tenor / ALBERT GUINOVART, piano
PROGRAMA DE CONCERT
Dichterliebe
Robert Schumann (1810-1856)
1. Im wunderschönen Monat Mai
2. Aus meinen Tränen sprießen
3. Die Rose, die Lilie, die Taube, die Sonne
4. Wenn ich in deine Augen seh
5. Ich will meine Seele tauchen
6. Im Rhein, im heiligen Strome
7. Ich grolle nicht
8. Und wüßten’s die Blumen, die kleinen
9. Das ist ein Flöten und Geigen
10. Hör’ ich das Liedchen klingen
11. Ein Jüngling liebt ein Mädchen
12. Am leuchtenden Sommermorgen
13. Ich hab’ im Traum geweinet
14. Allnächtlich im Traume
15. Aus alten Märchen winkt es
16. Die alten, bösen Lieder
pausa 15 minuts
Dichterliebe
Albert Guinovart (1962)
1. Im wunderschönen Monat Mai
2. Aus meinen Tränen sprießen
3. Die Rose, die Lilie, die Taube, die Sonne
4. Wenn ich in deine Augen seh
5. Ich will meine Seele tauchen
6. Im Rhein, im heiligen Strome
7. Ich grolle nicht
8. Und wüßten’s die Blumen, die kleinen
9. Das ist ein Flöten und Geigen
10. Hör’ ich das Liedchen klingen
11. Ein Jüngling liebt ein Mädchen
12. Am leuchtenden Sommermorgen
13. Ich hab’ im Traum geweinet
14. Allnächtlich im Traume
15. Aus alten Märchen winkt es
16. Die alten, bösen Lieder
NOTES AL PROGRAMA
Schumann vs. Guinovart
Pocs poetes encarnen l’esperit romàntic com Heinrich Heine (1797-1856), ja que precisament ell va encarar la primera etapa d’aquest moviment que s’oposava frontalment a tot el que havia representat el segle XVIII.
Els seus versos abrandats i pentinats per la natura emergent van inspirar a nombrosos artistes del segle XIX tals com Franz Schubert, Felix i Fanny Mendelssohn, Johannes Brahms, Piotr Ilitx Txaikovski o Clara Wieck Schumann, seguint aquesta influència al segle XX amb Richard Strauss o Hugo Wolf, i arribant a moviments més contemporanis amb Hans Werner Henze o Paul Lincke, entre d’altres.
Ara a aquesta llista de compositors s’hi afegeix el nom d’Albert Guinovart, que posa música als versos de Heine aproximant-se a la seva pròpia visió de Dichterleibe, en una estrena absoluta que tingué lloc al LIFE Victoria. Amb la complicitat de Roger Padullés -que ha estat present des de l’inici del projecte- i amb el mateix compositor al piano, posaran en diàleg les dues visions de la poesia de Heine, en el que probablement és un dels cicles més coneguts, i que ens narra el viatge d’aquest poeta enamorat.
ELS MÚSICS
ROGER PADULLÉS
TENOR
Nascut a Sallent i posteriorment establert a Valls, inicià la seva formació vocal a l’Escolania de Montserrat. Com a solista estudià a Barcelona amb J. Proubasta i l’any 2001, atret pel Lied, es traslladà a estudiar cant a Freiburg im Breisgau (Alemanya) becat per la Generalitat de Catalunya amb R. Pinheiro. L’any 2009 guanyà el segon premi al Concurs Internacional Francesc Viñas, així com el premi Plácido Domingo.
Després del seu pas per Freiburg, completà la formació operística a l’Opéra-studio del Teatre d’Estrasburg (França) i incià tot seguit una carrera professional que l’ha dut a cantar, entre altres, al Gran Teatre del Liceu, Teatro Municipal de Santiago de Chile, Opéra National du Rhin, Concertgebouw d’Amsterdam, Teatro Real de Madrid, Capitole de Toulouse o Palau de les Arts de València, on ha estat dirigit per batutes com Zubin Mehta o per directors d’escena com Peter Brook o Christoph Marthaler.
Paral·lelament actua també en concerts de Lied i Oratori en sales com el Capitole de Toulouse, l’Opéra National du Rhin a Estrasburg o al Rosenblatt Recital Series de Londres.
Els anys 2015, 2017, 2018 i 2019 ha rebut el Premi Enderrock al millor disc de clàssica de l‘any per Mompou songs, Tossudament Llach, Cançó d’amor i de guerra i Llull, respectivament.
Roger Padullés també ha escrit i dirigit escènicament alguns dels seus últims espectacles com Händel. Eclipsi total, Emili Vendrell, la veu del poble i Dones d’òpera.
ALBERT GUINOVART
PIANO i COMPOSICIÓ
És un dels músics més complets i polifacètics actuals. La seva activitat professional es divideix entre la seva dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent. Format a Barcelona marxà a Londres per a estudiar amb Maria Curcio. Ha tocat per tota Europa, Sudamèrica, Estats Units, Canadà, Japó, Orient Mitjà, Austràlia i Nova Zelanda, en recitals i amb orquestres diverses, com l’OBC, Gürzenich de Colònia, Franz Liszt de Budapest, Filàrmonica de Helsinki, o de Cambra d’Israel entre d’altres; i amb directors com Ch. Hogwood, F.P. Decker, V. Petrenko, D. Cohen, L. Foster, E. Colomer, J. Pons, S. Mas, J. Ross entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes com Victoria de los Ángeles, Barbara Hendricks, Julia Migenes, Juan Diego Flórez i Nacho Duato.
És conegut pels seus premiats musicals: Mar i Cel, Flor de Nit, Gaudí, el musical de Barcelona, Paradís, La Vampira del Raval i Scaramouche També ha compost les òperes, Atzar, i Alba eterna, el ballet Terra Baixa, abundant música simfònica, coral i cambrística.
Com a artista resident del Palau de la Música Catalana, el 2018 va estrenar el seu Rèquiem, que afegeix al seu catàleg amb obres com Te Deum, Missa Brevis o Gloria. Són conegudes les seves incursions en la televisió i el cinema.
És professor d’orquestració i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi. Compta amb tres Premis Butaca i dos Max, així com el Premi Ciutat de Barcelona. També és Steinway Artist. Té més de Trenta enregistraments entre d’ells destaquen els d’Harmonia Mundi, amb les Sonates d’Albéniz, Danses de Turina i Goyescas de Granados; Tangos simfònics amb l’OBC per Decca, o la integral de Rodrigo per a EMI. El seu enregistrament per a SONY amb els seu dos primers Concerts de piano, gravat a Sant Petersburg, així com els seus celebrats Valsos poètics han estat un èxit, així com el darrer Nocturn d’obres del mateix Guinovart per a piano sol.
fotografies ©ElisendaCanals