top of page
Captura%20de%20Pantalla%202020-10-24%20a
PROGRAMA MA JOSQUIN SAX: Imagen

ENSEMBLE O VOS OMNES & GERARD MARSAL

COR I SAXÒFON

PROGRAMA MA JOSQUIN SAX: Texto

JOSQUIN & SAX

JOSQUIN DES PREZ - TRES VISIONS

Com a preparació del 500 aniversari de la mort de Josquin Des Prez (l’any 2021), l’Ensemble O Vos Omnes porta a escenari tres propostes en forma de tres concerts amb un programa sensiblement diferent però sempre lligat a la figura del compositor més gran del renaixement, la fama del qual no va apagar-se fins a l’adveniment de l’estètica barroca.

Josquin 100%

Un programa dedicat exclusivament a la música de Josquin amb una sola excepció: un moviment del Rèquiem que J. Richafort va escriure a la mort de Des Prez. Hi és present la música sacra (fragments de misses tan cèlebres com la Missa Hercules Dux Ferrarie, Stabat Mater...) però també algunes de les seves millors obres profanes com Nymphes de Bois o Mille Regretz.


Josquin In Memoriam

Un concert que converteix la història de la música en la música de la història: al 1532 J. Richafort va escriure un Rèquiem a la mort del seu mestre, Josquin Des Prez. Aquest, però, també havia escrit una gran obra a la memòria del seu mentor, J. Ockeghem, qui, alhora, havia creat també una peça en honor a qui l’havia instruït en l’art de la creació musical, G. Binchois. La vida d’aquests 4 compositors té, doncs, un lligam musical, una història no escrita en paraules, si no en sons que han viatjat fins als nostres dies.

Josquin&Sax

És la proposta que podrem sentir avui i que combina la música de Josquin amb la capacitat d’improvisació del saxofonista Gerard Marsal. L’eternitat dels sons del mestre donaran ales al so sofisticat i suggerent del saxo. Un experiment que posa en contacte la música de fa cinc segles amb la nostra realitat. Una experiència pensada especialment per a l'ocasió que unirà els músics i el públic del Sagrat Cor de Vistabella en una nova manera d’escoltar i sentir la música de Josquin que, cal dir-ho, es farà per primera vegada en aquest concert.

Fotografía_Vallbona-neutre.jpg
gerard_marsal.jpg
Josquin 2020_Página_5_Imagen_0001.png
Josquin 2020_Página_1_Imagen_0002.png
PROGRAMA MA JOSQUIN SAX: Acerca de nosotros

JOSQUIN & SAX

PROGRAMA DE CONCERT

Josquin Des Prez

Tu solus qui facis mirabilia

Josquin Des Prez

Misericordias Domini

J. Richafort

Rèquiem - Kyrie i Gradual

Josquin Des Prez

Nymphes, Nappés

Josquin Des Prez

Stabat Mater

Josquin Des Prez

Mille Regretz

Josquin Des Prez

Nymphes des bois

 Ensemble O Vos Omnes

Daniel Folqué, alto

Ferran Mitjans, tenor

Matthew Thomson, tenor

Carles Prat, tenor

Xavier Pastrana, baríton

Tomàs Maxé, bassus

Gerard Marsal, saxo

Xavier Pastrana, direcció

PROGRAMA MA JOSQUIN SAX: Lista
Foto_Vallbona.jpg

ENSEMBLE O VOS OMNES

PASSIÓ PER LA MÚSICA ANTIGA

Va ser fundat l'any 2011 pel director y compositor Xavier Pastrana. Amb una llarga experiència en la música coral i de formació transversal en el camp de la música clàssica, Pastrana ha aconseguit en poc temps situar "Ensemble O Vos Omnes" en un dels grups vocals de música antiga de més projecció de Catalunya.

De la passió per la música antiga en neix la voluntat de connectar el seu repertori amb el món actual, fent de cada concert una experiència única, propera i commovedora per a tothom.

Cadascun dels projectes de l'Ensemble pretenen posar en valor la capacitat de la música antiga de dialogar amb la societat contemporània. Treballant en la recuperació, contextualització i creació de repertoris atractius i nous formats, "Ensemble O Vos Omnes" proposa concerts i enregistraments sorprenents i de gran rigor tècnic. Les seves interpretacions de música barroca han estat lloades per la premsa especialitzada, tant en les obres de gran format com en les de petita factura.

També han cridat l’atenció les seves interpretacions de música contemporània, que han estat reconegudes per compositors de renom com Bernat Vivancos o Joan Magrané. La capacitat de combinar precisió tècnica amb un so distintiu i d’una gran musicalitat és el segell que ha portat l’Ensemble O Vos Omnes a ser considerat un grup únic en la seva especialitat.

És precisament amb Joan Magrané amb qui el 2019 presenten un primer treball discogràfic que combina obres del mestre del barroc alemany Heinrich Schütz amb l'obra d'encàrrec "Oració" del jove compositor català.

gerard_marsal_edited.jpg

GERARD MARSAL

SAXOFONISTA

Nascut a Reus el 1976, Gerard Marsal és un saxofonista i flautista, productor de música electrònica i dissenyador d’espais sonors que s'ha format al Conservatori del Liceu de Barcelona i al Taller de Músics de Barcelona, amb Perico Sambeat, Alfons Carrascosa, Iñaki Askunze o Alexis Quadrado, per centrar-se en música moderna i improvisació en jazz, així com en treballs d'arranjament.

Actualment forma part del col·lectiu Dancer’s Ways com a compositor en curtmetratges de dansa sota el pseudònim de Le petit Gerhard. També desenvolupa la tasca de composició i disseny d’espais sonors per a teatre amb la companyia de teatre Cia Ingenu. Manté un intens treball en les arts escèniques en general.

Aquest 2020 presenta treballs amb Dopamina (disc electro-soul amb la discogràfica El Ventilador), NuN (producció i disseny de so neoclàssic, amb el pianista vallenc Medir Bonachi), Sara Sambola (Agartha, presentació prevista per aquesta tardor), “Kintsugi” (composició, producció i disseny de so flamenc-contemporani), “Infanticida” (adaptació a l’electrònica i disseny de so) o La Ruta de la Palta (una nova creació de la Cia Ingenu que s’estrenarà el proper desembre dins del GREC’20).

En aquesta ocasió Gerard Marsal col·labora amb l'Ensemble O Vos Omnes (cor especialitzat en música antiga) que en aquest cas compta amb 6 veus masculines per presentar Josquin&Sax, una fusió de la música del gran artífex del renaixement Josquin Des Prez i els sons del s. XXI que Marsal aporta amb el saxo, bevent del jazz, la música ètnica o de la més actual.

Josquin 2020_Página_5_Imagen_0001.png

XAVIER PASTRANA BITRIA

DIRECCIÓ

Tot i haver completat la carrera de guitarra, va trobar aviat la seva passió en la direcció i la composició. Com a director té experiència en diversos camps (orquestral, coral, cobla, infantil...), on sempre ha estat reconegut per la seva sensibilitat musical i l’elegància del seu gest. Ha estat al capdavant de diverses formacions, però és amb l’Ensemble O Vos Omnes amb qui ha aconseguit el reconeixement com a director d’un dels millors cors del país, al qual ha portat a altes cotes de perfecció en molt poc temps.

En la seva etapa de formació va estudiar composició i orquestració amb Manel Oltra, eminent compositor català valorat especialment per la seva obra coral. Fruit d’aquest estudi, Xavier Pastrana demostra un gran domini de la textura coral i una sorprenent  capacitat en les seves interpretacions de posar en relleu els elements formals i les tensions i distensions musicals, mantenint sempre una gran atenció a l’equilibri ideal i a la independència de les veus en cada passatge.Per tal de completar els seus estudis, va passar una curta temporada a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena, on estudià direcció orquestral amb U. Lajovich i S. Pironkoff, tot i que sempre ha confessat una especial predilecció com a mestre pel director Salvador Mas.El primer contacte amb la música antiga li ve del guiatge de Pierre Caó, director luxemburguès amb qui va estudiar a l’Escola Superior de Música de Catalunya. A partir de l’estudi amb aquest director, Xavier Pastrana inicia una relació idíl·lica amb la música anterior al segle XIX que combina amb la seva faceta de compositor, la qual, per tant, el manté en contacte també amb la música del segle XXI.

PROGRAMA MA JOSQUIN SAX: Servicios
bottom of page